Langlaufmagazine

Hét langlaufblad van Nederland vol met leuke verslagen, interviews en ontwikkelingen op het gebeid van langlaufen. Met jaarlijks een nieuwe editie.

Op deze pagina vind je alle edities en kun je ze digitaal lezen (pdf).

Het langlaufmagazine is een blad dat gemaakt wordt door vrijwilligers van langlaufverenigingen, met medewerking van de Nederlandse Ski Vereniging en Vasa Sport. Het wordt gemaakt zonder winstoogmerk en is bedoeld als promotie voor de langlaufsport. Door langlaufers en voor langlaufers!

Bekijk de magazines (PDF)

Langlaufmagazine #14

Hij is weer prachtig! Het Langlaufmagazine, editie 2023-2024.

Bomvol langlauf en marathon nieuws, zoals:

  • het seizoen van Rick: Het plan was 12 marathons
  • Zomertraining op rolski’s/crossskates
  • Nordic gymnastics: coördinatie en spierversterkende oefeningen
  • De verstelbare binding en hoe je die moet gebruiken
  • Max Teeling: van sporter naar serviceman
  • Noorwegen in de zomer en de winter.
  • En nog veel en veel meer!

En niet te vergeten: de uitslag van de Marathoncup.

Lees je graag een papieren versie? Bestel dan dit magazine in de Vasa Shop. Wordt gratis verzonden.

Langlaufmagazine #13

Wat heerlijk dat we weer vrij kunnen bewegen en trainen zoals we dat al jaren deden. En dat we dit jaar gewoon op langlaufvakantie kunnen gaan, als er voldoende sneeuw valt. Dan zijn alle loipes open en gaan tochten, wedstrijden en marathons door. En daar gaan we ons op voorbereiden! We kijken terug op een mooie lange winter.

Lees je graag een papieren versie? Bestel dan dit magazine in de Vasa Shop. Wordt gratis verzonden.

Langlaufmagazine #12

Tja, en dan is er geen uitslag van de Marathoncup! Gaan we dan wel een LanglaufMAG maken? Ja hoor, zei de voltallige redactie. We moeten juist nú alle langlaufers stimuleren om de komende winter heel graag op wintersport te willen. Daarom is er middenin het blad ruimte voor de marathonkalender met aanbevelingen voor een superleuke tocht.

Lees je graag een papieren versie? Bestel dan dit magazine in de Vasa Shop. Wordt gratis verzonden.

Langlaufmagazine #11

Wat een bijzondere tijd hebben we achter de rug. Een prachtige zomer waarin niet veel mocht, maar waarin we wel veel konden sporten. Rolskien was een garantie voor 1,5 meter afstand. Maar ook fietsen en hardlopen brachten fijne momenten, om te bewegen en je te verbazen over de mooie natuur in Nederland. Er blijft onzekerheid over komend seizoen. Komt er sneeuw? Zijn er wedstrijden? Waar kunnen we heen? Wat zou het ergste zijn dat kan gebeuren? Volgens mij kunnen we altijd terugvallen op ’gewoon’ langlaufen: samen of alleen op de latten, lekker de natuur in. Genieten van de omgeving, mooie bergtoppen, glinsterende sneeuwvlakten, de warme zon.

Lees je graag een papieren versie? Bestel dan dit magazine in de Vasa Shop. Wordt gratis verzonden.

Langlaufmagazine #10

Met trots overhandigen we je Langlaufmagazine nummer 10! Wat begon als een klein zwart-wit boekje is nu een prachtig vormgegeven blad – met dit jaar een restyling vanwege het jubileum. Nog steeds gemaakt door enthousiaste langlaufers. Dankzij de Nederlandse Ski Vereniging is de oplage dit jaar 1.000 stuks. Zo kunnen we ons enthousiasme over langlaufen met nog meer mensen delen.
Laat je inspireren. Door de verhalen van doorgewinterde langlaufers over hun deelname aan marathons en de verhalen van nieuwkomers over hun kennismaking met de sport. Laat je inspireren. Door de deelnemers aan de Marathoncup. Dit jaar is er naast de uitslag van de Marathoncup 2019 ook een overzicht gemaakt van de afgelopen 10-11 jaar. Hierin staan de namen van duizend unieke langlaufers.

Langlaufmagazine #9

Het Langlaufmagazine wordt gemaakt door en voor sporters. Het is mooi dat we langlaufervaring en -kennis kunnen bundelen en zo veel sporters bereiken. Daarom is er ook een digitale versie beschikbaar op de websites van de verenigingen. Ken je iemand die nog steeds vindt dat langlaufen ‘voor watjes’ is, stuur hem dan het magazine. Dan kan hij kennismaken met een sport die alles in zich heeft: een duursport die je een prachtig sportlijf kan bezorgen én veel sportvrienden.

Langlaufmagazine #8

Langlaufen heeft vele gezichten en ook veel benamingen. Je kunt langlaufen om rustig in de natuur te zijn, om stevig heuvels op- en af te gaan of om een excuus te hebben om een lekker stuk appeltaart te eten. Dan kan je het hebben over langlaufen, nordic skiing, skaten of biatlon. Hieruit blijkt wel hoe divers deze sport is. Echt een sport voor iedereen! En daar zit voor de langlauf- en nordic sportsverenigingen ook direct de uitdaging. Hoe krijgen we de sporters fit voor hun wintersportvakantie? In Nederland! Ja, dat gaat zeker lukken! Er is een enorm aanbod aan activiteiten om je voor te bereiden voor je winteractiviteiten. Rolskiën, crossskaten, langlaufen op de kunststofbaan of in de sneeuwhal. Daarnaast kun je hardlopen, core-stability oefeningen doen en zelfs je voeten trainen! Kortom, in dit magazine lees je hoe je winterseizoen nú kan beginnen!

Langlaufmagazine #7

Me goed voorbereiden doe ik in Nederland bij mijn langlaufvereniging. Daar kan ik langlaufen op de borstelbaan en rolskiën. En daar kan ik een allround trainingsprogramma volgen met core stability, hardlopen, nordic walken of mountainbiken. En marathonlanglaufers kunnen zich in clubverband klaarstomen voor hun uitdagingen. Kortom, je kunt je prima voorbereiden in Nederland en een vereniging kan daaraan veel toevoegen! Bij optimaal voorbereiden hoort natuurlijk ook sneeuw. Soms vind je dat al heel dichtbij huis, bijvoorbeeld in Duitsland. Mooi om snel een paar dagen te gaan trainen! De redactie heeft tips voor je. Dit Langlaufmagazine is gemaakt voor en door langlaufers. Zij weten als geen ander wat belangrijk is in de voorbereiding: voeding, training, techniek, en lezen over ervaringen van medesporters.

Langlaufmagazine #6

Als ik alle berichten mag geloven gaan we een hele koude winter beleven. Wat mij betreft kan die niet vroeg genoeg beginnen! De langlaufers in Nederland zijn zich al goed aan het voorbereiden op hun seizoen. Velen zijn aangesloten bij verenigingen en trainen daar onder de deskundige leiding van de clubtrainers. In de sneeuw worden er de nodige technieklessen gevolgd, vaak ook bij de trainers van Vasa Sport. Het afgelopen jaar is weer een nieuwe lichting trainers met diploma afgeleverd, een aanwinst voor de langlaufsport. In dit langlaufmagazine besteden we extra aandacht aan de trainers, omdat die nu eenmaal onmisbaar zijn voor onze sport!

Langlaufmagazine #5

Dit blad heeft een nieuwe naam. Marathons staan nog steeds centraal maar het langlaufen is wat ons allen bindt. De verhalen van de sporters geven blijk van de gedrevenheid voor deze mooie sport en voor de langlaufmarathons en langlaufwedstrijden waar ze aan deelnemen. Ze vertellen over hun achtergrond en over de langlaufevenementen waar ze aan deelnemen. Ter inspiratie!
Dit langlaufmagazine geeft informatie over training, techniek en waxvaardigheid, zodat je echt goed voorbereid aan je winteractiviteiten kan beginnen. Het is handig om vast de marathonkalender te bekijken en de informatie over de NK-wedstrijden. De winter komt er nu heel snel aan.

Langlaufmagazine #4

Dit is de vijfde keer dat de Marathoncup wordt gepresenteerd. Het Marathon Magazine, nummer 4 al weer, is van een bescheiden “home made” nulnummer van de printer van de Nederlandse Ski Vereniging gegroeid naar een full-color gedrukte uitgave met een professionele lay-out. Dankzij adverteerders, vrijwilligers, Vasa Sport, verenigingen, Nederlandse Ski Vereniging en individuele bijdragen van sporters kan dit Nederlandse langlaufblad uitgebracht worden. Daarmee is het mogelijk de langlaufsport op een aantrekkelijke manier zichtbaar te maken.

Langlaufmagazine #3

Dit magazine verschijnt nu voor het eerst in gedrukte vorm. Dankzij subsidie van het Sportstimuleringsfonds en de toekenning door de Sportraad van de Nederlandse Ski Vereniging hebben we hier een mooie uitgave van kunnen maken.
De Marathon Cup en dit magazine laten zien wat er speelt in Nederland op langlaufgebied, in het bijzonder op marathongebied. Het gaat weer steeds beter met het Nederlandse langlaufen. De deelname aan het Noords Festival, inclusief de Nederlandse kampioenschappen, wordt ieder jaar groter.
Dat de langlaufsport ook voor topsporters uit andere sporten, zoals roeien, zwemmen en triatlon, nog een flinke uitdaging biedt is te zien in dit Marathon Magazine.

Langlaufmagazine #2

Een nieuw langlaufseizoen staat weer voor de deur. Velen zijn al bezig te bedenken wat ze gaan doen en zijn al intensief in voorbereiding. De nodige kilometers zijn gemaakt op rolski’s, hardlopend, fietsend, zwemmend, met nordic walking, bergwandelingen, langlaufend op de sneeuw en op de baan en verder met alles wat je nog meer kan verzinnen aan sport en beweging. Bij verschijnen van dit blad zijn de eerste kilometers met techniektraining in de skihal in Thüringen al weer gemaakt. De Nederlandse Ski Vereniging is druk bezig geweest, samen met Vasa Sport, met de evaluatie van het Noords Festival 2011 en de voorbereiding van de versie van 2012. De verenigingen zijn hun leden aan het stimuleren tot deelname…

Langlaufmagazine #1

Het winterseizoen 2010-2011 staat weer voor de deur. Een mooi moment om even terug te kijken naar de geweldige winter die we achter de rug hebben. We doen dit met de uitslagen van de marathoncup. Er zijn weer ongelooflijk veel kilometers gelopen door de Nederlandse deelnemers. Het aantal kilometers dit jaar is 11881.
In dit Marathon Magazine geven via interviews een aantal langlaufers aan waar dat plezier vandaan komt en wat er voor nodig is. Dit keer zijn de interviews met mensen die ook een grote rol spelen in begeleiding, clubgebeuren of op andere manieren bijdragen aan het langlaufen.

Langlaufmagazine #0

In het begin van het seizoen kwam er een enthousiaste vrouw op het bureau van de Nederlandse Ski Vereniging met de vraag of het niet mogelijk was om de Marathoncup weer nieuw leven in te blazen.
Waarom was onze vraag? Wel omdat er een zeer groot aantal mensen is dat aan marathons deelneemt en het zou leuk zijn als wij deze mensen op de een of andere manier zouden kunnen binden. Ons antwoord was dat het alleen kon als er een werkgroep zou worden geformeerd, om een aantal werkzaamheden uit te voeren. Die werkgroep is er gekomen onder de bezielende leiding van die enthousiaste vrouw, Anja Verdiesen. Dankzij haar doortastendheid en onuitputtelijke energie is deze werkgroep aan het werk gegaan. Dit boekje is daar voor het afgelopen seizoen het eindresultaat van. Alle bij ons bekende uitslagen zijn daar in verwerkt.